onsdag 4 maj 2011

Cecilia reflekterar

Min egen lärprocess i Kursen har för mig gått väldigt mycket upp och ner. Jag har ibland haft svårt att förstå hur vissa moment i kursen skall vara till någon hjälp för mig i vårt valda naturvetenskapliga tema varm/kall luft.

Det som har lett till mest reflektioner hos mig, är hur något som vi från början såg som ett mindre moment och tema under hela kursen har varit under ständig tillväxt. Jag hade inte en aning om hur stort det skulle kunna tänkas bli. Detta har dock väckt en hel del tankar om vilket gigantiskt "nät" den naturvetenskapliga undervisningen egentligen kan bestå av. ALLT hänger på något vis samman, det gäller bara att se HUR det gör det.

Att jag som pedagog behöver vara medveten om vad jag gör, hur jag gör och varför jag gör saker i all undervisning tycker jag har blivit tydligt i denna kursen, även om jag under perioder känt mig skeptisk till hur jag skall kunna behandla vad, hur och varför. Jag har t.ex. haft svårt att se vårt tema som ett särskilt relevant tema som del, dock kan jag sätta det i ett större sammanhang och där finna mening.

I min VFU har jag försökt att göra en översiktlig kartläggning av den teknik som finns. Rent undervisningsmässigt har jag inte funnit särskilt många spår av tekniken. Dock har jag efter läsning av Ginner (1996) insett att den involveras i stort sett i alla ämnen. Kunskaper om hur våra kläder blir till och hur vår framställs har under flera gånger synliggjorts i klassen, ofta med initiativ från eleverna. De visar intresse för att veta bakgrunden till olika fenomen och företeelser i sin egen vardag. De uttrycker också intresset genom att själva konstruera egna "uppfinningar" med olika material, som t.ex. geomag och lego. Det som jag saknar på fronten teknik på min VFU-klass är närvaron av benämning av begrepp och företeelser, det nämns aldrig direkt att de har teknik utan blir ett mer diskussions- och intresseskapande.

Hur som, jag vill avsluta med att förtydliga hur viktigt jag tycker det är att vi som pedagoger ständigt och alltid ser till att vara uppdaterade och nyfikna på allt nytt (och gammalt) som finns i världen, för vår egen skull, och för våra elevers skull.

Referenser
Ginner, T. & Mattsson, G. (red.) (1996). Teknik i skolan. Lund: Studentlitteratur. ISBN 914448201-9

Slutord

Kursen i naturvetenskap har snart nått sitt slut och det har dykt upp en del tankar och idéer,dessa tänkte jag presentera här i mitt slutord.

Det finns mycket att undervisa om i naturvetenskap men undervisningstiden räcker knappt till. Därför är det viktigt att diskutera i arbetslaget vad som är viktigt för eleverna att få kunskap om under sin skolgång. Så att de kan bli goda medborgare och använda sina kunskaper för att förstå andra fenomen som de träffar på i sin omvärld. Jag anser att den röda tråd som borde finnas i det naturvetenskapliga ämnet under hela grundskolan saknades när jag gick i skolan. Därför fick jag aldrig en förståelse för att naturvetenskapliga fenomen hänger ihop med varandra på ett eller flera sätt. Pratar man om vatten kan man prata om densitet, rörelse och kraft, partiklar och Arkimedes princip. Dessa begrepp har också med varandra att göra för pratar man om Arkimedes princip så uppstår också densitet. Jag tror att den röda tråden kan vara till stor hjälp för eleverna att i sin tur förstå sin omvärld, att man hela tiden befäster den "gamla" kunskapen med de nya kunskaperna skapar just den röda tråden. Det är viktigt att man återkopplar till elevernas omvärld när man talar om naturvetenskap för att eleverna ska förstå att det händer överallt i deras närhet. Jag tror också att det är viktigt att eleverna får vara med och påverka det naturvetenskapliga arbetet och där uppskattar jag verkligen Concept Cartoon. Man kan få veta elevernas föreställningar kring något fenomen och därefter kan man diskutera hur man kan ta reda på att deras föreställningar stämmer. Det gör också att eleverna lär sig att ta reda på fakta och nya kunskaper och att vara källkritisk.

Variationsteorin har förändrat min syn på naturvetenskap och hur man bör arbeta med ämnet i skolan. Detta kommer jag att ha i åtanke för det finns inte bara en sida av ett mynt och det är därför viktigt att visa båda sidorna. För på så sätt visar man som lärare att naturvetenskap är mångfacetterat och man kan se på ett fenomen ur olika aspekter. På så sätt tror jag också att det skapar en helhet för eleverna och ingenting utelämnas.
Kursen har gett mig en ny syn på ämnet och det snurrar för fullt i huvudet av tankar kring hur jag vill bedriva undervisningen i naturvetenskap. Ser framemot att få testa dessa tankar i framtiden!

Våra NO tankar

Idag har jag och Caroline diskuterat om hur vi stod innan kursen stratade och hur vi står nu. Vi har insett att vi har lärt oss ganska mycket på en kort tid. Men ändå har vi lite kvar på kursen. Vi har förstått att naturkunskap ska bli en del av vår vardag och att allt vi gör är naturkunskap. Det vi har genomgått nu både med tema arbetet och det vi mött är nytt för oss båda. Vi har lärt oss mycket, vi känner att detta borde pågå under en längre tid just för att NO berör så många delar. Definitift har vi lärt oss många olika naturvetenskapliga begrepp så som densitet, expansion och konvektion samt mycket runt omkring. Exempelvis på sådant är gaslagen och Arkimedes princip.

/ Therese och Caroline