måndag 24 januari 2011

Seminarium 24/1 - 2011

Seminarium 24/1
De fyra grundformerna av integration som benämns i boken har vi haft som underlag i våra diskussioner under dagens seminarium.  Rums-, tids-, orsaks- och kategoriintegration ser vi som att undervisningen kan bedrivas genom många olika synvinklar. Ett fenomen kan kopplas till barnens och vår egen vardagsvärld genom skilda arbetssätt, tillämpning av variationsteori i verksamheten ger en bred bas inom naturvetenskap. 
De innehållsliga begrepp som vi uppmärksammat är, natur, samhälle och teknik som överordnade, under dessa placerar vi liv, materia, teknik och energi. Begreppen hör samman, vi har svårt att se begreppen som överordnade och underordnade, vi väljer hellre att se det som en integrerad helhet. Återigen kan vi se att ALLT handlar om naturvetenskap, det skall leda till att barnen växer som människor.
Utvärdering inom naturvetenskap (och allt annat inom hela skolväsendet) bör och skall vara individualiserat. Vi tror på att en varierad undervisning som berör samma begrepp gynnar barnens utveckling. Ett fenomen kan behandlas genom olika arbetssätt. För att redogöra för ett lärande kan barnen t.ex. få i uppgift att fotografera ett specifikt fenomen, även observationer och intervju kan användas som utvärdering av ett moment.
MVH
Basgrupp 10