fredag 6 maj 2011

Mina tankar och funderingar efter denna naturvetenskaps kurs.

Efter denna kurs så kan jag se att min ryggsäck har fyllts med mer kunskap
än vad jag hade innan. Har förstått att naturvetenskap är så mycket
större än vad jag trott när jag började denna kurs. Man kan göra så mycket med eleverna
som har med naturvetenskap att göra. Jag förstår också nu att naturvetenskap är ingenting
som försvinner ur ens vardag utan det finns alltid där och man måste lägga nivån
olika beroende på vilka elever man har.
Tack vare att vi fått arbeta i grupp har vi kunnat diskutera oss fram till olika saker som t.ex.
hur vi ska lägga upp lektioner. Plus att vi har kunnat hjälpa varandra på ett bra sätt.
Jag och min grupp hade vårt tema om varm/kall luft som vi har läst in oss lite extra på. Jag
kan säga att jag har lärt mig mycket om det på alla handledningstillfällen som vi fick olika tips om hur man kunde göra olika experiment och vi fick svar på våra olika frågor vi haft funderingar kring.
Lärde mig även saker på dagen vi redovisade på. Det jag kan tycka var positivt var att vi redovisade många grupper så man fick lite tankar och idéer från andra hur man kan tänka och vilka teman andra tänkt på. Om jag ska säga något negativt så är det att kursen har gått så fort och vart kort och det känns som att naturvetenskapsämnet är så mycket större så jag hade velat ha mer tid till det.
Men jag har fyllt min ryggsäck med begreppen densitet, konvektion, expansion. Sen även lärt mig om gaslagen och Arkimedes princip. Det är saker jag knappt visste något om innan så nu har jag en grund på det som jag kan ta med mig och utveckla med eleverna jag sedan kommer att ha.
Men det blir till att diskutera med de arbetslaget man hamnar i hur man ska anpassa lektionerna eftersom att det finns inte mycket tid och vad ska vi prioritera att eleverna ska kunna?
Jag vet i alla fall att jag som lärare kommer att vilja använda både praktiska saker så att eleverna själva får testa eller se hur saker och ting fungerar men även teori så att de får höra viktiga saker.



// Malin Åhlander