söndag 17 april 2011

Västgötabergen och dess ingående bergarter,

Hej! Jag har tagit reda på lite fakta om Västgötabergen och dess ingående bergarter och det här är vad jag har hittat. Platåbergen i Västergötland kallas för Västgötabergen och dessa består av så kallade sedimentära bergarter som tillkommit och avlagrats under 130 miljoner år. De sedimentära bergarterna tillkom under tidsperioderna kambrium, ordovicium och silur. Dessa tre tidsperioderna är geologiska och var under den paleozoiska eran.

  • I de kambriska bergarterna har man funnit fossiler från de första ryggradsdjuren.

  • Vid Kambriums slut, ca 488 miljoner år sedan före nutid, ordovicium känns igen på så sätt av den hirnantiska istiden. Under denna istid sjönk havsnivån och utrymmet för alla marina organismer minskade.

  • Silur varade för ca 400 miljoner år sedan och den här geologiska tidsperioden är indelad i fyra epoker. Dessa är: Ilandovery, wenlock, ludlow och pridol. Under silur låg Sverige ganska nära ekvatorn.

Sedimentära bergarter är en av de tre övergripande bergartsgrupperna och dessa sedimentära bergarter förekommer över hela världen. Men däremot utgör dessa bergarter endast 5% av jordskorpan eftersom de har omvandlats till metamorfa bergarter genom tektonik.


Vanliga sedimentära bergarter är bland annat kalksten, gråvacka, sandsten och skiffer. Dessa arter bildas vid jordytan på tre sätt och delas in efter dessa:



  • Klastiska sedimentära bergarter bildas genom sedimentation eller avsättning av vittringsprodukter från andra bergarter så som granit eller sandsten

  • Biogena sedimentära bergarter skapas genom avlagringar av biokemiska aktiviter, exempel på sådana bergarter är kalksten och kol.

  • Kemisk utfällning kan också bilda sedimentära bergarter så som gips.

Urberget kring Falbyggden, Billingen och Kinnekulle bildades för ca 1700-1670 miljoner år sedan och består av granit och tonalit som ofta är blandad.


Källa: Wikipedia



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar